Faalangstexamen

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Wat is het faalangstexamen? En wat maakt het nu anders dan het ‘gewone’ rijexamen voor de personenauto? Lees het op deze pagina.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als je al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kan je dit speciale examen aanvragen.

Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan ben je bij Rijschool Michel van Eck aan het juiste adres. Wij zijn als rijschool gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kan je al vanaf je eerste rijles werken aan je spanning.

Voor mensen die de Nederlandse taal niet (helemaal) beheersen is het faalangstexamen helaas minder geschikt. Een goede communicatie met de examinator is namelijk van groot belang voor het succes van dit speciale examen.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duurt 80 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een regulier praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen. Want als jij je op je gemak voelt, dan presteert je het beste!

Time-out aanvragen

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kan je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. De examinator kan u ook een time-out aangeven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Niet makkelijker

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat je moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder

Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het reguliere rijexamen. Ons tarief voor dit examen bedraagt € 285,-. Heb je een pakket inclusief een regulier praktijkexamen gekocht en wil je een faalangstexamen? Dan is de toeslag € 50,- ivm het hogere CBR tarief.