Theorie-examen

Wat je allemaal moet weten om de weg op te mogen

Bij Rijschool Michel van Eck bieden wij bij iedere praktlijkopleiding een unieke online theorieopleiding aan in samenwerking met iTheorie. Deze kan je eenvoudig volgen via internet op de plek welke jou het best uitkomt zodat jij optimaal voorbereidt bent voor het theorie-examen. Op deze pagina vind je alle informatie wat je kan verwachten bij het theorie-examen.

ONLINE THEORIEOPLEIDING
Deze online theorieopleiding bestaat uit een digitaal lesboek welke is ingedeeld volgens 25 CBR categorieën waarbij elk hoofdstuk wordt afgesloten met een interactieve toets. Daarnaast kan je op een unieke manier het leren herkennen van gevaarlijke situaties aan de hand van 100 verschillende animaties voor het oefenen van gevaarherkenning. Na de theorie heb je de beschikking om 50 theorie-examens te kunnen oefenen op dezelfde wijze als bij het officiële CBR examen.

Daarnaast tref je voor de praktijkinstructie 60 heldere en duidelijke 3-D films aan als ideale voorbereiding op de praktijklessen. Op deze wijze kan iedere klant zich in zijn/haar eigen tempo voorbereiden op het theorieexamen, en mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je zakt dan kan je gratis jouw herhalingscursus activeren.
Op deze manier heb je voldoende tijd om je theorieopleiding met succes af te ronden.

Meer informatie over de online theoriecursus van iTheorie vindt je op www.itheorie.nl

BEKIJK HET FILMPJE OVER HET THEORIEEXAMEN

THEORIE-EXAMEN
Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer 30 minuten, inclusief de toelichting. Zorg ervoor dat je ongeveer een kwartier voor aanvang aanwezig bent bij het examencentrum en vergeet je geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer niet.

Het examen bestaat uit twee onderdelen. Één onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Het tweede onderdeel bevat 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Bij gevaarherkenning krijg je vragen over hoe je zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen, sleepvragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen. Je moet minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning en 35 van de in totaal 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed beantwoorden om te slagen.

De kosten van een theorie-examen zijn € 31,50 en kan je reserveren via de website mijn.cbr.nl
s

GEVAARHERKENNING

De vragen over gevaarherkenning moet je binnen 8 seconden beantwoorden door aan te geven wat je in een verkeerssituatie zou doen. De keuze kan zijn:
– remmen
– gas loslaten
– of niets

VERKEERSREGELS

Natuurlijk moet je weten wat de regels in het verkeer zijn om de borden en andere tekens in het verkeer te begrijpen. Je kennis van de verkeersregels wordt in dit onderdeel getoetst met een keur aan verschillende multiple choice vragen. Het is een belangrijk terugkerend onderdeel binnen het theorie-examen.

VERKEERSINZICHT

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig en veilig is om te doen. De vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op je monitor ziet. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder van het CBR-voertuig bent.

GESLAAGD

De geslaagde kandidaat ontvangt een uitslagformulier. De uitslag van het theorie-examen wordt elektronisch geregistreerd en is 1,5 jaar geldig.

GEZAKT

Ook als je zakt dan krijg je een uitslagformulier. Daarop staat per examenonderwerp vermeld hoeveel vragen je fout, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst met codes afgedrukt die staat voor de examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’). Zo weet je precies waar je voor het volgende examen extra op moet studeren.

Wil je meer informatie over het CBR?