Praktijkexamen

De laatste drempel tot je rijbewijs

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt maximaal 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Wij adviseren altijd je instructeur te vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen. Soms kan de instructeur uiteindelijk niet mee omdat bijvoorbeeld een examinator in opleiding voorrang krijgt.

VOORAFGAAND HET EXAMEN
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt.

Na controle van je identiteitsbewijs overhandig je het gesloten formulier zelfreflectie. Op dat formulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer genoteerd. Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken.

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.


DE RIT
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Tijdens het examen rijdt je een gedeelte – zo’n tien minuten – zelfstandig via navigatie naar een bepaalde bestemming.

Als je voor dit praktijkexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na de tussentijdse toets.

Direct na het examen ontvang je de uitslag!

 

ZIE EEN FILMPJE OVER HET PRAKTIJKEXAMEN

GESLAAGD

Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je en wordt de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB).
De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen.
Het uitslagformulier met de uitslag van je examen krijg je per e-mail toegestuurd. Vervolgens kan je bij je gemeente een afspraak maken voor het aanvragen van je rijbewijs.

GEZAKT

Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten krijg je per e-mail toegestuurd. Het is verstandig deze punten te bespreken met je instructeur in verband met vervolglessen. Daarna bespreekt de examinator het formulier zelfreflectie, bespreek alle bevindingen daarna nog eens goed met je instructeur zodat je een goed beeld hebt aan welke onderdelen je nog moet gaan werken voor je volgende rijexamen.

HET RIJBEWIJS OPHALEN
Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen. Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.


TARIEVEN

Ons tarief voor het reguliere praktijkexamen bedraagt € 235,- en kan je in overleg reserveren via je rijinstructeur.

KIJK OP ONZE FACEBOOKPAGINA VOOR ONZE LAATST GESLAAGDE LEERLINGEN.
EN VERGEET HEM NIET TE LIKEN!

Wil je meer informatie over het CBR?